Stilou DN Student Black - Gold Trim - Steel Nib GP Bock Ursus
An Lansare 1956 / Pret: 25,00 Lei
BucurestiDimensiuni
Cu Capac Deschis
Lungime: 148.00mm / Diametru: 13.00mm / Greutate: 12.00g
Cu Capac Inchis
Lungime: 125.00mm / Diametru: 13.00mm / Greutate: 12.00g
Fara Capac
Lungime: 109.00mm / Diametru: 11.00mm / Greutate: 6.00g
Descriere Brand DN
Alături de industria de interes republican, în Bucureşti și în alte localități importante din țară au existat, după naționalizarea din 1948, și numeroase întreprinderi cu caracter local subordonate consiliilor locale (orășenești/municipale) sau județene.
Întreprinderile de industrie locală au reprezentat o adevărată forță în anii `60 – `70 ai perioadei comuniste.
În anul 1962, în București existau 15 întreprinderi de industrie locală tutelate de Secţiunea industriei locale, ele fiind specializate pe un anumit tip de produse. Ei bine, Întreprinderea „Drum Nou" producea mobilier din metal, lemn şi mase plastice, confecţii metalice, diverse, iar ca bunuri de consum realiza – ceea ce este foarte important pentru noi – stilouri, articole de podoabe, cuptoare aragaz etc.
Întreprinderea locală „Drum Nou”, cea care avea în obiectul de activitate, printre altele, și producția de stilouri, este cu siguranță cea care a adus pe piață un model extrem de rar astăzi, căutat de toți colecționarii de stilouri vechi românești: „București IAT”.
Stiloul este realizat din celuloid marmorat, de diferite culori și nuanțe (maro, verde-gri), cu încărcare prin piston și accesorii (clips de prindere și inel la baza capacului) din alamă. Modelul era însoțit de o cutie din carton inscripționată cu textul „București” (pe partea din față) și „Industria Locală București I.A.T.” (pe lateral).
„Drum nou” a produs și alte două modele de stilouri.
Primul se numește „D.N. FAVORIT” și este un stilou din plastic de diferite nuanțe (de cele mai multe ori negru). De multe ori ele pot fi găsite pe piață doar cu denumirea de „FAVORIT” sau sunt, pur și simplu, neinscripționate. Sistemul de încărcare este tot cu piston, ca și la celelalte menționate anterior. Acest model circulă, într-un număr destul de mare printre colecționari, fără ca nimeni să știe care este proveniența lor. Eu însumi am avut dubii că ar fi românești, până când am aflat de întreprinderea „Drum Nou” și am început să să gândesc dacă inițialele „D.N” nu provin de aici.
La sfârșitul lunii ianuarie 2022 am intrat în posesia unui model necunoscut, care se numește „D.N. STUDENT”. Apariția lui și asemănarea cu celelalte mi-a dat convingerea că aceste modele provin de la „Drum Nou”, o întreprindere care nu avea cum să producă numai „București IAT”. Este posibil ca și alte modelele care circulă astăzi printre colecționari, purtând diferite denumiri, să fie făcute aici.
Cert este că la „Drum Nou” (o denumire deloc unică, la fel ca și „Flamura Roșie”, ambele în concordanță cu clișeele ideologice ale perioadei comuniste) s-au produs și alte diferite materiale de papetărie, obiecte de uz școlar sau de birou. Am văzut diferite anunțuri pentru vânzarea unor „perforatoare Drum Nou” și recent chiar am achiziționat pentru colecția mea un astfel de exemplar. Exact ca la „Flamura Roșie” Sibiu, unde nu se produceau numai stilouri, ci și multe alte produse metalice sau din mase plastice.
A fost perioada de maximă răspândire a stilourilor din celuloid, lucrate cu o deosebită finețe, la strunguri pe care nu le-ai fi bănuit că pot crea astfel de bijuterii ale scrisului.
Întreprinderea Locală „Drum Nou” și-a continuat existența independentă până în anul 1964, când, împreună cu alte industrii locale („Precizia”, „Armătura” și „Răsăritul”), formau o nouă întreprindere numită „Metalurgica”.
După această dată, în București nu a mai existat niciun producător de stilouri din rândul întreprinderilor de stat, activitatea fiind continuată de cooperațiile meșteșugărești.Descriere Stilou DN Student Black - Gold Trim - Steel Nib GP Bock Ursus
Modelul a intrat în producție spre sfârșitul anilor `50, producătorul fiind același ca la modelul „BUCUREȘTI”: Întreprinderea Locală „Drum Nou”. Calitatea este aceeași ca la „D.N. Favorit”.
Exemplarul din colecția mea este singurul pe care l-am văzut vreodată pe piață și este negru. Probabil că au fost produse și celelalte nuanțe pe care le regăsim la „Favorit”.
Armăturile stiloului sunt din alamă: agățătoarea și inelul de la baza capacului, lat de 1,5 mm. Stiloul are o fereastră de vizitare greu de deslușit.
Denumirea stiloului este înscrisă pe corpul stiloului.
Penița cu care este echipat exemplarul meu este „Bock Iridium”, din oțel.
Încărcarea acestui model se făcea prin piston
Are lungimea de 12,5 cm, la fel ca modelul „D.N. Favorit”, cu care seamănă destul de mult.
Nu cunoaștem prețul de vânzare în epocă, dar probabil că nu depășea 20 - 25 de lei, având în vedere că era și un model destinat studenților.
Copyright © 2023 stilouriromanesti.ro