Pentru functionarea in conditii optime a site-ului Stilouri Romanesti, datele cu caracter personal si cookie-urile sunt foarte importante.
Stilouri Romanesti foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Stilouri Romanesti este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Modelul „Flaro” 60 este ultimul stilou din celuloid lucrat prin strunjire la Întreprinderea „Flamura Roșie”, fiind produs aproape sigur în anul 1960. I-au precedat modelele „Flaro Sibiu 42, 43, 45 și 46”. Și la acest ultim model au fost folosite diferite nuanțe de celuloid. Odată cu el se încheie o epocă în istoria stilourilor românești, urmând cea a stilourilor de serie mare, turnate în mase plastice. Modelul „Flaro 60” încheie, practic, o epocă istorică, aceea a stilourilor realizate la strung, productivitatea fiind destul de mică.
Am descoperit în arhivele fostei întreprinderi „Flamura Roșie” și documentația pentru acest model, numit „toc rezervor”. Rezultă, din aceste documente, că desenele lui „Flaro 60” au fost realizate de Hedwig W. în luna decembrie 1959, la scurtă vreme după definitivarea modelului „Flaro 46” (reproiectat).
Unele exemplare au fereastră de vizitare, iar altele nu au.
Armăturile stiloului sunt din alamă. La baza capacului au fost aplicate două inele din același material. Ca la modelele anterioare, încărcarea este cu piston.
Cele mai multe dintre exemplarele pe care le dețin au peniță „Bock Iridium”, dar am și exemplare cu peniță din oțel „Chimica Cluj”.
Este inevitabilă o întrebare: au existat modele produse de „Flamura Roșie” între cele numerotate 46 și 60? Având în vedere că documentația tehnică a fost realizată aproape concomitent (diferență de o lună), am putea spune că nu. Am descoperit, totuși, un desen tehnic pentru o „limbă” (cărbune) a „stiloului tip 59”. Oare s-a produs acest stilou? Desenul tehnic este realizat de Kieltsch A. la data de 23 septembrie 1959, aproape în același timp cu modelele 46 și 60.